Cod securitate

Colegiul National "S. Brukenthal"

Editeaza datele
Colegiul National "S. Brukenthal" 5.00 1
Oras: Sibiu
Compara cu alte institutii
5.00
foarte bun
  • 10.00
Acorda calificativ
Recomanda aceasta institutie unui prieten

Informatii generale

Oras
Sibiu  
Judet
Sibiu  
Telefon
0269/21.13.22  
Fax
0269/21.13.22  
E-mail
office@brukenthal.ro  
Website
http://www.brukenthal.ro/  
Institutie
publica  
Institutie acreditata
da  
Invatamant
zi
 
Istoric

Colegiul National "Samuel von Brukenthal" este un liceu cu predare in limba germana din Sibiu. Scoala este atestata documentar din 1380 si este unul din cele mai importante licee din oras, cel mai important cu predare exclusiv in limba germana. Cladirea actuala a fost construita in 1779 si se afla in centrul orasului, in aceeasi curte cu Biserica Evanghelica C.A. (de care a apartinut mult timp). Scoala poarta numele Baronului Samuel von Brukenthal, care a mentionat-o in testament si i-a lasat bunuri importante.

Istorie:
- 1380 - 1499. Prima mentiune documentara privind existenta unei scoli provine dintr-un "registru de cheltuieli al bisericii". In acest registru era mentionata urmatoarea fraza: "Item das man den schole hat gemacht XIX florin und 1 orth"(Se precizeaza o cheltuiala de 19 florini si un ort pentru reparatia unei scoli).[1] Doar in anul 1449, se mentioneaza pozitia cladirii, in partea sudica a bisericii, dealtfel, pozitia actuala a gimnaziului.

- 1500 - 1599. Scoala este rementionata in 1545, cand biserica a cumparat o casa ce se afla in curtea bisericii, pentru a extinde cladirea. Un eveniment important se constituie in 1555, cand scoala este ridicata prima data la rangul de gimnaziu. Dupa 2 ani se cumpara carti pentru biblioteca scolii, in valoare de 100 guldeni iar dupa 23 de ani, in 1578, scoala este ridicata de la rangul anterior, la "Gimnasium academicum". Biblioteca scolii este mutata in "Capela Sf. Iacob" iar in 1598 se mai achizitioneaza inca doua cladiri (tot din curtea bisericii) pentru extinderea scolii. In acelasi an se adopta cel mai vechi regulament al scolii: Statuta scholae Cibiniensis".
- 1600 - 1699. In aceasta perioada se fac mai multe donatii scolii: 1616, o brutarie de catre primar; 1653, o brutarie de catre bijutierul P. Schnell iar in 1666, o gradina profesorilor, de catre Anna Schinn
- 1700 - 1799. In 1722, sinodul Bisericii Evanghelice decide obligativitatea frecventarii invatamantului elementar, atat pentru baieti cat si pentru fete. Apar noi regulamente ale scolii, care spun ca studiile gimnaziale se pot termina doar cu un examen de maturitate. Peste 20 de ani, comitele sasilor Simon von Baussern doneaza scolii 5000 de guldeni pentru o masa gratuita in cinsthaea elevilor. Astfel de donatii se fac si in anii urmatori. intre anii 1779 - 1781 se construieste actuala cladire a scolii. Imparatul Iosif al II-lea viziteaza scoala in anul 1783. Pe langa gimnaziu, sub aceasi conducere, se in fiinteaza un seminar teologic-pedagogic si o scoala de meserii, care devine ulterior reala.
- 1800 - 1899. In anul 1849, se face o reforma pe tot teritoriul monarhiei habsburgice: cursurile gimnaziale sunt extinse la opt ani iar la absolvire se sustine un examen de maturitate. Seminarul teoogic-pedagogic primeste o conducere proprie si scoala reala se muta intr-o noua cladire.
- 1900 - 1999. In 1921, la 200 de ani de la moartea Baronului Samuel von Brukenthal, scolii i se da numele de "Brukenthalschule" (Liceul Evanghelic C.A. de baieti "Brukenthal"). Dupa un an se formeaza corul scolii de catre Franz Xaver Dressler si fnfara "Blasia". Se decide ca scolala reala sa fuzioneze cu liceul. In 1937, se construieste sala de gimnastica a liceului, care ulterior este transformata in aula. Scoala trece sub conducerea Grupului Etnic German, dar dupa doi ani se reinapoiaza bisericii. intre anii 1944-1946, Armata Rosie foloseste cladirea scolii drept spital (aceasta distruge parti din arhitectura scolii). Dupa ce Armata Rosie pleaca, mai multi elevi si profesori sunt deportati la munca in URSS. in 1948, datorita reformei scolare comuniste, scolii i se iau bunurile. In acelasi an, Gimnaziul "Brukenthal" este desfiintat de catre guvernul de la Bucuresti. in sediul gimnaziului isi desfasoara activitatea alte scoli, pana in 1954, cand liceul este reinfiintat, sub numele de scoala medie de baieti nr. 4, dar cu alt sediu. Eveniment tragic in 1977, cand in timpul unei tabere la Balea Lac, elevii sunt surprinsi de o avalanse pe partia de schi. in timpul avalansei decedeaza 3 profesori si 13 elevi. Liceul revine in sediul actual, doar dupa un an. Tot atunci, liceul admite si fete si se infiinteaza clase in limba romana. in 1980, se serbeaza 600 de an de la atestarea documentara si se transforma sala de sport in aula. Dupa revolutie, majoritatea populatiei germane pleaca definitiv in Germania. Astfel "Liceul Brukenthal" devine o scoala cu predare in limba germana, majoritatea elevilor fiind romani.
- din 2000 pana in prezent. In 2001, ministerul ridica Liceul "Brukenthal" la rangul de colegiu national, astfel numele nou al scolii fiind "Colegiul National Samuel von Brukenthal". Pentru a nu se mai folosi aula drept sala de sport, se construieste, impreuna cu Liceul de Arte o sala de sport. Se renunta la incalzirea cu sobe de teracota si se instaleaza o centrala termica interioara. Tot atunci, podul este transformat intr-o mansarda, unde se gasesc laboratoarele de informatica. Actualmente, liceul are 4 profiluri, matematica-informatica intensiv; matamatica-informatica, stiinte ale naturii si filologie.

Scoala avea un regulament de ordine exterioara in 1758, din care au supravietuit parti, pana in 1850 si dupa. Cel mai vechi regulament de ordine interioara dateaza din 1598 si este totodata si cel mai vechi din Sibiu. Acesta se numea "Statua scholae Cibiniensis".
In 1598, s-a infiintat o organizatie a elevilor "Coetus". Regulamentul acesteia a fost schimbat, abia in 1925. Organizatia a fost redenumita in 1940, deoarece avea un nou regulament (de orientare fascista). Noul nume era "Deutsche Jugend" (Tineretul minoritar german)

Intre anii 1779 - 1781, s-a construit actuala cladire a scolii. In proiectul initial, scoala avea 3 etaje, dar al 3-lea nu a mai fost construit. Actula scoala este structurata pe 5 nivele. Primul nivel este subsolul. Acesta nu este cat baza scolii, ci doar in anumite parti ale scolii. Acest lucur se datoreaza faptului ca subsolul a fost sapat doar dupa multi ani de la terminarea scolii. Al doilea nivel este parterul, la care se gasesc sali de clasa. Primul etaj cuprinde cancelaria, aula si alte sali de clasa. Etajul al doilea este alcatuit din sali de clasa, laboratorul de fizica, laboratorul de biologie/geografie si cele doua balcoane ale aulei. Ultimul nivel este mansarda, aici se gasesc doar laboratorare de informatica. Parterul este pavat cu piatra cubica iar etajele superioare, mansarda, salile de clasa si alte incaperi cu parchet.

 

Dotari

Statistici

Acorda calificativ pentru Colegiul National "S. Brukenthal"

Alege numarul de stelute potrivit pentru Colegiul National "S. Brukenthal"
Curatenie
Siguranta
Programa
Comunicare
Activitati
Dotari
Ai recomanda aceasta institutie unui prieten?
  
Motiveaza calificativul acordat

Adresa de email

Parola

Nume

Cod de securitate
Cod securitate

Nu ai gasit institutia scolara cautata? Adauga institutia scolara

Adauga intrebare

Intrebarea (128 caractere ramase)
 
 
 
Cauta calificative: Profesori Medici Avocati Notari Arhitecti Contabili Traducatori Executori judecatoresti Evaluatori Institutii scolare Banci Produse bancare Asigurari Firme de asigurari Intrebari & Raspunsuri
Recomanda